Groenten drogen

Misschien herken je het wel dat je in je groente la kijkt en ziet dat er weer eens iets ligt dat er net iets te lang heeft gelegen. Erg jammer dat het vervolgens in de prullenbak beland, want uiteindelijk gooi je gewoon geld en eten weg.
Hoe mooi is het dan om deze verspilling tegen te gaan en dit om te zetten naar een uitsparing op een ander gebied. Door de groenten te drogen kun je het weer gebruiken in je gerechten als smaakmaker, en daarnaast kun je je eigen mixjes samen stellen.
Om maar een voorbeeld te noemen zit in een macaroni mix wat je in de supermarkt koopt gedroogte ui, paprika, knoflook, tomaat, chili, thijm oregano, laurier, basilicum en zout. Allemaal prima te drogen kruiden en groenten!
Een nadeel van een zakje uit de supermarkt is dat de verhoudingen niet altijd klopt bij jou smaak. Of misschien wil je minder of geen zout. Je kunt alle groenten, kruiden, zelfs fruit en vlees drogen en gebruiken.
Op de foto’s zie je (links) uienpoeder. Ui is echter licht van kleur, maar door deze heet te hebben gedroogd krijg je de donkere kleur. Op de andere foto (rechts) gedroogte prei. Deze is niet helemaal verpoederd, maar iets grof gehouden. Zo kun je het ook op die manier na eigen wens verwerken.

Het drogen zelf is makkelijk om te doen. Het enige wat je nodig hebt is een oven of een speciale droog apparaat waar je de groente in kunt drogen.
Zorg dat je in iedergeval dat wat je wilt drogen goed schoon maakt en vervolgens zo fijn mogelijk snijdt. Hoe kleiner iets gesneden is, hoe sneller het droogproces gaat.
Hou ook rekening dat je niet gaat drogen op een te hoge temperatuur. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gaat bakken. Drogen is uit eindelijk alleen maar het ontrekken van vocht en dat gaat ook prima op een wat lagere temperatuur. In een oven houdt ik een temperatuur aan van tussen de 40 en 80 graden, echter soms geeft bruin ‘gebakken’ groente ook wel weer een lekkere smaak af.
De tijdsduur van drogen is per groente ook weer anders. Hoe het gesneden is, hoeveel vocht in de groente zit en op welke temperatuur gedroogd wordt is allemaal bepalend. Champignon hoeft aanzienlijk minder lang gedroogd te worden dan een paprika.
Heb je geen droog machine of oven? Probeer eens te drogen door het in de zon te zetten. Zorg wel dan dat er geen ongedierte zoals vliegen erbij kunnen, dus iets van een gaas erover heen zodat er geen ongedierte in kan, maar dat het vocht er wel uit kan. daarnaast is het verstandig om na het wassen van de groente deze even goed met een schone doek droog te deppen.
Aan drogen van groenten moet je gewoon beginnen. Trek de groente la eens open en probeer het eens.
Succes en veel plezier met het drogen!
Reacties
Groenten drogen — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>